vineri, 1 august 2008

Akinori Kojima despre Aya Kato si 115

Persoana din spatele artistului si director al Pict-Japan, o agentie ce impresariaza peste 400 de artisti – mai jos, intr-un interviu de Sergiu Vasilov:


Cum crezi ca a fost perceputa arta Ayei de catre romani?
Cred ca arta Ayei a fost intampinata si primita cu bucurie sincera. Ca si cum romanii ar fi reusit sa preia energia din operele Ayei Kato si sa o transforme in propria lor energie. Lucrarile Ayei exista prin universul ei interior; consider ca realizarea operelor in mari dimensiuni in cadrul expozitiei urbane le apropie de imaginea lor initiala. In acest sens, cred ca acest proiect este optim pentru ca universul ei sa poata fi simtit de catre privitori. Este deocamdata pentru prima oara cand i s-a organizat o expozitie atat de mare.

Cum gasesti acest gen de organizare al unei expozitii individuale?
Am organizat o expozitie individuala corelata cu o expozitie in aer liber in Spania, insa este pentru prima oara cand o expozitie capata o asemenea scara si tot prima oara cand este legata si de mass-media. De altfel, sunt sigur ca este prima oara in lume cand o galerie de arta realizeaza un asemenea proiect gigantic. Incercarea celor de la Galeria 115 mi se pare revolutionara. Cred ca se poate spune ca ei au deschis o usa nu numai artei digitale japoneze, ci celei din intreaga lume.

Cum vezi evolutia artei digitale in urmatorii ani? In Romania (Europa) si Japonia (Asia).
Digitizarea nu e decat o unealta. Aceeasi cu penelul pictorului. Doar ca in fiecare epoca exista unelte potrivite epocii respective. Valoarea artei digitale este tot mai ridicata datorita progreselor tehnologiei de imprimare. Este posibil ca arta digitala sa ajunga mai rapid sa fie acceptata in Japonia, care nu e legata atat de mult de traditiile artei occidentale. Generatia celor care cumpara arta in prezent este cea a celor convinsi ca pictura se face cu penel si paleta. Cu toate acestea, copiii de astazi folosesc deja mouse-ul calculatorului in acelasi timp cu creioanele colorate, si de aceea evolutia artei digitale se va infatisa o data cu maturizarea copiilor de astazi. Cat despre arta digitala romaneasca, cred ca e deja la un nivel la care se poate bucura de apreciere in toata lumea.

Niciun comentariu: