miercuri, 3 septembrie 2008

Arta din 1 si 0 – partea 3

De acesta data vom discuta despre primele expozitii de arta digitala din lume. In anul 1965, Stuttgart a fost primul oras care a gazduit expozitia de arta digitala incluzand operele lui Frieder Nake, Michael Noll si George Nees. Lucrarile au fost expuse la Institutul Tehnologic (actuala Universitate Tehnica din Stuttgart) in luna februarie, iar apoi la galeria Wendelin Niedelich in luna noiembrie. In SUA, in luna aprilie a aceluiasi an, galeria Howard Wise din New York a expus lucrarile lui Bela Julesz si ale lui Michael Noll.


Lucrare semnata de Bela Julesz
Sursa imaginii: http://hubel.med.harvard.edu/150.jpg

Cybernetic Serendipity a fost prima expozitie de arta computerizata gazduita de Institutul de Arta Contemporana din Londra, in anul 1968. Curatorul expozitiei a fost Jasia Reichardt, iar Max Bense a fost consilierul sau in organizarea evenimentului.


Afisul oficial al expozitiei Cybernetic Serendipity
Sursa imaginii: http://www.medienkunstnetz.de/exhibitions/serendipity/images/1/


Imagini ale expozitiei Cybernetic Serendipity
Sursa imaginii: http://www.medienkunstnetz.de/exhibitions/serendipity/images/2/

Anul 1968 a fost decisiv pentru ca arta digitala sa fie consacrata ca arta moderna: Museum of Modern Art din SUA a achizitionat pentru colectia permanenta lucrarea “Hummingbird” a artistului Charles Csuri. Doar trei ani mai tarziu, la Musee d’Art Modern din Paris, a fost inaugurata prima expozitie de arta generata pe computer, Manfred Mohr fiind expus ca artist unic.


"Random Walk", Manfred Mohr, 1969
Sursa imaginii: http://www.emohr.com/ww4_out.html


"UHF81", Manfred Mohr, 1970
Sursa imaginii: http://www.emohr.com/ww4_out.html

Niciun comentariu: