miercuri, 5 noiembrie 2008

Arta din 1 si 0 – partea 4

Daca anii 60’ au fost primii ani in care arta digitala a fost expusa in intreaga lume in expozitii si muzee de renume, anii 70’ au adus in format digital primele filme de animatie. In plus, aplicatiile software si hardware dedicate artei digitale au devenit prioritare pentru companiile dedicate dezvoltarii tehnologice din acea perioada.
Intre anii 1972 si 1973, Richard Shoup creeaza SuperPaint, primul sistem de 8 biti pentru pictura digitala, in cadrul unui proiect sustinut de Xerox. SuperPaint a fost primul program de grafica si framebuffer utilizat inca de la inceput pentru editare video si animatie computerizata.
In 1974, Peter Foldes a produs animatia digitala “Hunger” care i-a adus artistului si un premiu la Festivalul de la Cannes pentru animatie.





Cand Benoit Mandelbrot a definitivat teoria fractala – in 1975 – noi drumuri catre arta digitala fractala s-au deschis. Momentul a fost decisiv in istoria artei digitale, pentru ca a fost inceputul unei noi abordari a imaginii realizata artistic pe computer. Despre arta fractala insa, vom avea foarte curand un articol dedicat.
Animatia digitala a atras din ce in ce mai multi artisti, iar in 1979, Ed Emshwiller a cucerit o lume intreaga cu animatia intitulata “Sunstone”. Ed Emshwiller este considerat pana in acest moment unul dintre “parintii” legitimi ai filmelor generate pe computer.



In acelasi an in care “Sunstone” devenea unul dintre primele titluri notabile in istoria animatiei digitale, in Austria avea loc prima editie a festivalului Ars Electronica, la Linz. Astazi, Ars Electronica a ramas unul dintre evenimentele mondiale de referinta prin promovarea artelor digitale.
Trecerea dintre decade a mai adus in atentia artistilor digitali un nou instrument dedicat. Statia grafica Paintbox, lansata de Quantel in anul 1980 si folosita pentru transmisiuni TV video si realizari video computerizate.


Sursa imaginii: http://www.epi-centre.com/reports/images/9410d.jpg

In urmatorul capitol al istoricului nostru, vom vorbi despre cum s-a nascut primul Macintosh si despre cum un computer experimental a reusit sa creeze singur arta digitala.

Niciun comentariu: