marți, 16 septembrie 2008

Alan Turing – geniul binar

Alan Touring (1912 – 1954) ne va duce cu acest post intr-o perioada in care computerele erau doar sclipiri in ochii oamenilor de stiinta.
Recunoscut ca parintele stiintei moderne a computerului, Alan Turing este primul care a conceput o masina universala bazata pe principiul binar: masina Turing. Principiul a fost inca de la inceput revolutionar, pentru ca Turing a crezut in existenta unei masini care poate executa orice sarcina, daca va exista un program special care sa ii transmita adecvat comenziile, interpretand rezultatele in acelasi fel, mult simplificat. Este de la sine inteles ca masina descoperita de el sta la baza tuturor computerelor existente in acest moment.
Datorita principiilor enuntate de Turing si datorita inventiei sale, s-au pus bazele studiilor de Inteligenta Artificiala. Iar primele incercari de creare a unei astfel de inteligente au esuat tocmai pentru ca programele create nu au reusit sa treaca testul Turing.


Masina Turing
Sursa imaginii: http://flickr.com/photos/97855011@N00/113475060

Testul conceput de Turing in anul 1950 presupune ca o anumita persoana sa faca diferenta intre o alta persoana si o masina, doar pe baza unui simplu sir de intrebari. Daca cel care pune intrebarile nu reuseste sa distinga intre masina si celalalt om, masina a trecut testul si se poate spune ca ea gandeste.
Despre personalitatea complexa a lui Turing se mai poate spune ca a ramas in istorie si ca filozof, dar si ca inventator al sistemelor eficiente de decriptare. Este singurul care a reusit sa sparga codul masinii Enigma, cu care germanii codificau mesajele in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In post-ul de maine va vom pune la dispozitie primele dialoguri intre enitati cu Inteligenta Artificiala. La primele incercari, aceste prime creatii au picat testul Turing si pana in ziua de astazi nu au fost inventate computere care sa treaca “examenul”.

Sursa imaginii “Alan Turing portret”: http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Posters2/Turing.html

Niciun comentariu: