joi, 31 iulie 2008

*Computer museums all over the world

Nu in Romania inca, ci in alte tari. Poate le strecurati printre locurile de vizitat din aceasta vara.
*
Not yet in Romania, but in other countries. You may put them in your list for visiting places this summer.

Paderborn, Germania:
http://en.hnf.de/Permanent_exhibition/
Suffolk, Anglia:
http://www.computinghistory.org.uk/index.htm
Bletchey, Milton Keyes, Anglia: http://www.tnmoc.org
Brantford, Ontario, Canada:
http://www.pcmuseum.ca/computerDetails.asp
Mountain View, California, SUA:
http://www.computerhistory.org/exhibits
Campusuri universitare:
*
University campuses:
University of Virginia, Charlottesville, Virginia, SUA:
http://www.cs.virginia.edu/brochure/museum.html
Stanford University, California, SUA:
http://infolab.stanford.edu/pub/voy/museum.html

miercuri, 30 iulie 2008

Cuil vs. Google



Luni s-a lansat Cuil – un nou motor de cautare pe internet. El a fost gandit si produs de fosti ingineri ai echipei Google. Nici BBC, nici Times nu i-au acordat multe sanse dupa doar o zi de la momentul lansarii. Va reusi noul motor sa schimbe vocabularul internautilor si sa inlocuiasca deja celebra expresie “google it!” cu “cuil it!”?

Trivia: “cuil” se traduce “intelepciune” si “cunoastere” si este un cuvand din dialectul Gaelic din Irlanda. Totusi, numele noului motor de cautare se pronunta [cool].

* 115 in NY Times

Intamplare intamplatoare - sau poate ca nu : ) , iata-ne in New York Times, alaturi de alte locuri cool & chic desprinse dintr-un peisaj bucurestean filtrat. Presa romaneasca online a avut cu ce se mandri in ultimele doua saptamani, asa ca cheers to Matt Gross!

*

Casual event – or maybe not :), here we are in The New York Times, among other cool & chic places, selected from a filtered Bucharest scenery. The Romanian online press had a subject to proudly write about, so cheers to Matt Gross.

luni, 28 iulie 2008

Matei Apostolescu "boldly goes where no one has gone before" - City 13.01



“Inspiratia este ceea ce descoperi atunci cand ai curaj sa explorezi lumea din jurul tau, dar mai ales sa iti explorezi sinele si tot ce se intampla in mintea ta” Matei Apostolescu
City 13.01, lucrarea recent definitivata a lui Matei, deja foarte apreciata de comunitatea depthcore.com, reprezinta o invitatie cat se poate de simpla de a explora si descoperi un univers luminos si viu colorat. O existenta in care inspiratia apartine nu numai creatorului, ci si privitorului.
City 13.01 a fost de curand inscrisa in pack-ul Idio al depthcore.com. Daca vreti sa descoperiti arta si filozofia artistului Matei Apostolescu, aici gasiti cel mai recent interviu al sau.

joi, 24 iulie 2008

Daniel Dociu

Prezent pentru a 3 oara in anuarul Expose 6, Daniel Dociu este un artist de origine romana cu un talent incontestatbil. Dociu a fost implicat in numeroase proiecte de art direction in jocurile video, iar pregatirea universitara ca designer industrial l-a ajutat sa se remarce ca si concept artist.
“La inceput am vrut cu disperare sa creez un stil pentru mine insumi. Cu cat incercam mai mult, cu atat mai rau ma simteam. De-abia cand am renuntat la cautarea intentionata a stilului si am lasat lucrurile sa se intample natural si fara efort, stilul a inceput sa se cristalizeze." afirma Daniel Dociu intr-un interviu.
Pana in prezent Daniel Dociu este castigatorul a numeroase premii si chiar in momentul de fata este Chief Art Director in compania NCsoft.








Sursa imaginilor: site-ul official Daniel Dociu - http://www.tinfoilgames.com/gallery.php

marți, 22 iulie 2008

Arta din 1 si 0 – partea 1

Deschidem seria de post-uri despre istoria artei digitale. Vom reconstrui bit by bit evolutia artei realizate cu ajutorul computerului, atingand si zonele conexe domeniului atunci cand contextul o cere. Speram sa gasiti interesanta aceasta sectiune a blogului si da, asteptam orice fel de feedback :)

Se stie ca primele computere au aparut in contextul apararii externe din cel de-al doilea Razboi Mondial. Cele mai faimoase calculatoare electronice sunt Colossus (1944, Marea Britanie) si ENIAC (1946, SUA), insa merita toata atentia si Atanasoff-Berry, un computer electronic in sistem binar inventat in 1941 de catre John V. Atanasoff. Mai multe despre primii inventatori si cui ar trebui sa acordam meritul de a fi construit primul calculator electronic digital, intr-un film realizat de Universitatea din Iowa:



sau pe scurt, pe wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Computer


Colossus


ENIAC
Sursa imaginii: http://encarta.msn.com/


Atanasoff - Berry
Sursa imaginii: http://www.kerryr.net/

De la aici si pana la aparitia primelor manifestari de arta pe computer se scurge cam un deceniu, timp necesar pentru ca primele masini de prelucrare a datelor ce urmeaza sa se dezvolte in interiorul unor companii precum Bell, Boeing, Xerox sau in cadrul laboratoarelor medicale, sa devina accesibile unui uz mai larg.

Pana la utilizarea computerelor electronice digitale de catre artisti suntem martorii unor serii de experimente realizate de catre persoane ce apartineau de zona matematicii, ingineriei, sau filmului si care se folosesc in prima faza de computere analoage. Aici ii gasim pe Ben Laposky si Herbert Franke, cu niste imagini realizate cu ajutorul osciloscopului dar si pe John Whitney, cu primele animatii realizate pe un computer analog.


Herbert Franke - "Oscilograma"
Sursa imaginii: http://www.dam.org/


Ben Laposky - "Oscilon '45"





Recomandare: cartea lui Gene Youngblood, Expanded Cinema, de unde puteti afla mai multe despre munca de pionerat a fratilor Whitney. Poate fi downloadata de aici: http://www.ubu.com/historical/youngblood/index.html

Viktor Antonov

"Nu numai ca suprafetele, texturile si efectele de lumina imping limitele tehnologiei fara mila, dar in crearea lor s-a investit si multa grija si talent artistic. Peisajele teneborase, sumbre devin frumoase intr-un fel neobisnuit." BBC News

Viktor Antonov este unul dintre artistii digitali care a primit critici bune peste tot in jurul lumii pentru ca a reusit sa insereze operele lui intr-un domeniu in care prezenta artei digitale este neasteptata si surpinzatoare: jocurile video.
Primele referinte despre Viktor Antonov sunt cele in care ii este atribuit meritul de a fi creat lumea fantastica in care se petrece actiunea jocului Half Life. Dar Antonov este artistul care dincolo de ocupatia cotidiana, uimeste iubitorii de arta digitala din intreaga lume prin jocul spectaculos al luminii in toate operele sale. Noua ne place Antonov pentru tot ceea ce face. Ne place pur si simplu. Enjoy! : )


Sursa imaginii: www.renderosity.com


Sursa imaginii: www.hofarts.com


Sursa imaginii: www.igniq.com

luni, 21 iulie 2008

Aya Kato & Otaku Kaidan - limited edition


Sursa imaginii:
www.cpluv.com

8 mesh-uri. Cate posibilitati?

Avem in continuare expozitia urbana Aya Kato. Nu mai e pe blocurile din Obor, dar credem ca mai poate bucura si de acum inainte privirile altor bucuresteni. Am vrea sa fie o pavaza estetica pentru cladirile in constructie din Bucuresti si am vrea sa se armonizeze cu culorile dintr-un parc bucurestean. Daca ai si alte idei, scrie-ne aici unde ai vrea sa ducem mai departe expozitia urbana Aya Kato. Cand sunt mai multe voci sigur se aude ceva!







vineri, 18 iulie 2008

Limonada mai devreme!

Premierea Pixel Upgrade Challenge se muta cu tot cu limonada vineri 25 iulie ora 18.00.

Ne vedem pe Eminescu nr. 115


vineri, 11 iulie 2008

Pixel Upgrade Challenge şi la drum!



____________________________________________________________

Aici s-a terminat concursul Pixel Upgrade si aici începe blogul 115. Ne-am gândit să îl deschidem cu anunţarea câştigătorilor concursului şi vrem să continuam cu câte-n soare şi-n stele despre artă digitală plus toate celelalte subiecte care ne plac. Va fi un loc în care să ne putem referi la artă în feluri diverse şi în care oricine să poată conta pe o porţie de hrană estetică. Enjoy!
4 iulie – challenge maxim
Alături de cei de la Wacom, HP şi Adobe am trecut prin cele aproximativ 60 de lucrări înscrise şi le-am ales pe cele câştigătoare. Ne-au plăcut mai multe lucrǎri decât stabilisem că vom premia, aşa că am inclus şi 3 menţiuni ce vor consta în printarea artwork-urilor pe pânză.
Felicitări tuturor participanţilor! îi invităm pe 27 iulie - 6 seara la o ceremonie de premiere cu limonadă la galerie : )
____________________________________________________________



Premiul 1 – licenţă Adobe Creative Suite CS3 + art print + tabletă grafică Bamboo: Camelia Dobrin: Tour
____________________________________________________________



Premiul 2 - art print + tabletă grafică Bamboo: Veronica Solomon: VMother
____________________________________________________________



Premiul 3 - art print + tabletă grafică Bamboo: Nicolae Negura: Me and the Dragon
____________________________________________________________

Menţiune 1 – art print: Costin Benescu
Menţiune 2 – art print: Popa Cătălin
Menţiune 3 – art print: Linda Lobo

____________________________________________________________
And give it up fo Fredo & Pidjin care oferă tuturor câştigătorilor câte un tricou evil!
Puteti vedea lucrarile castigatorare si pe Flickr : 115 Pixel Upgrade challenge set



* Galeria 115



____________________________________________________________________
Galeria de Artă Digitală 115 este dedicată expunerii şi promovării artei digitale în toate formele ei de manifestare. Arta digitală a devenit o componentă esenţială a artei contemporane. Noile instrumente revoluţionează felul în care artiştii gândesc şi creează şi astfel, imagini care nu s-ar fi putut realiza în mod tradiţional, sunt acum posibile prin intermediul interfeţelor computerizate. Artiştii viitorului nu vor fi cunoscut niciodată o lume fără tehnologie şi pentru ei instrumentele de creaţie vor fi cele digitale. Trăim un moment de răscruce pentru arta contemporană şi vrem să fim aici, pentru ca împreună cu artiştii să deschidem drumul spre arta viitorului.

*

115 Digital Art Gallery is dedicated to exhibiting and promoting digital art in all its forms. Digital art became a very important part of contemporary art. The new instruments revolutionize the artist’s way of thinking and working, and that is why images that could not be realized in a traditional art form are now possible through computer interfaces. The artists of the future will never know a world without technology, so for them, the artistic creation instruments will be digital. We live a decisive moment for contemporary art and we want to be the pioneers of the future art together with today’s digital artists.

Galeria 115 website : 115.ro
Flickr: 115digitalartgallery