Se stie ca primele computere au aparut in contextul apararii externe din cel de-al doilea Razboi Mondial. Cele mai faimoase calculatoare electronice sunt Colossus (1944, Marea Britanie) si ENIAC (1946, SUA), insa merita toata atentia si Atanasoff-Berry, un computer electronic in sistem binar inventat in 1941 de catre John V. Atanasoff. Mai multe despre primii inventatori si cui ar trebui sa acordam meritul de a fi construit primul calculator electronic digital, intr-un film realizat de Universitatea din Iowa:
sau pe scurt, pe wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Computer
Colossus
Sursa imaginii: http://www,britannica.com/
ENIAC
Sursa imaginii: http://encarta.msn.com/
De la aici si pana la aparitia primelor manifestari de arta pe computer se scurge cam un deceniu, timp necesar pentru ca primele masini de prelucrare a datelor ce urmeaza sa se dezvolte in interiorul unor companii precum Bell, Boeing, Xerox sau in cadrul laboratoarelor medicale, sa devina accesibile unui uz mai larg.
Pana la utilizarea computerelor electronice digitale de catre artisti suntem martorii unor serii de experimente realizate de catre persoane ce apartineau de zona matematicii, ingineriei, sau filmului si care se folosesc in prima faza de computere analoage. Aici ii gasim pe Ben Laposky si Herbert Franke, cu niste imagini realizate cu ajutorul osciloscopului dar si pe John Whitney, cu primele animatii realizate pe un computer analog.
Herbert Franke - "Oscilograma"
Sursa imaginii: http://www.dam.org/
Ben Laposky - "Oscilon '45"
Sursa imaginii: http://www.atariarchives.org/
Recomandare: cartea lui Gene Youngblood, Expanded Cinema, de unde puteti afla mai multe despre munca de pionerat a fratilor Whitney. Poate fi downloadata de aici: http://www.ubu.com/historical/youngblood/index.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu