vineri, 29 august 2008

Ray Caesar

Excentricitatea vietii lui Ray Caesar, poate fi depasita doar de arta sa bogata in expresii erotice, stilizate de culoare si textura. Ray Caesar - canadian de origine britanica – este unul dintre cei mai mari artisti digitali ce face parte din miscarea cunoscuta ca Suprarealism Pop.
Arta lui Caesar este fermecatoare nu numai pentru ca finalmente imaginile sunt unice, dar si pentru ca are rabdarea de a mixa tehnicile digitale in cel mai inedit mod: el modeleaza 3D toate formele pe care mai apoi le textureaza si le picteaza digital. Anul acesta, a expus cele mai recente lucrari la New York, in spatiul galeriei Jonathan LeVine, in cadrul unei expozitii singulare.
Ray Caesar este un artist cuceritor prin totala sa “necumintenie”.


First of days
Sursa imaginii: www.raycaesar.com


Exodus
Sursa imaginii: www.raycaesar.com


Wallflowers
Sursa imaginii: www.raycaesar.com


Roundabout
Sursa imaginii: www.raycaesar.com


Sleeping by day
Sursa imaginii: www.raycaesar.com

miercuri, 27 august 2008

marți, 26 august 2008

Cea mai mare instalatie construita de om



Denumire:
  • LHC este prescurtarea de la Large Hadron Collider;
  • LHC este cel mai mare accelerator de particule din lume;
Locatie:
  • Este situat la granite dintre Franta si Elvetia, aproape de Geneva;
  • Se afla la 100 de m adancime sub pamant;
Durata de viata:
  • Nelimitata;
  • In 1988 au inceput cercetarile oamenilor de stiinta reuniti din peste 80 de tari;
  • Se doreste ca in 2008 – dupa 20 de ani – acceleratorul sa fie utilizat in primul mare experiment;
Eveniment:
  • 10 septembrie 2008 - acceleratorul LHC va fi pornit la capacitate maxima pentru prima oara;
Restul este istorie.

luni, 25 august 2008

Cortina solara - sursa de energie a viitorului


Sursa imaginii: http://imgs.ebuild.com/cms/ARCHITECT%20MAGAZINE/2007/September/AR070901083L1.jpg

CNN a anuntat la inceputul lunii iulie ca arhitectii Sheila Kennedy si Frano Violich au inventat o tesatura bazata pe princiupiul tehnologic al panourilor solare, dar care poate fi folosita ca draperie si generator de energie electrica in acelasi timp.
Conform cercetarilor realizate pana acum, un acoperis pe care sa fie montat in proportie de 10% acest nou material, ar putea sa genereze 70% din consumul zilnic de energie electrica al unei locuinte.
Momentan, prototipul este expus la Vitra Design Museum, Essen, Germania.
Materialul inventat va putea sa reincarce acumulatorii diverselor dispozitive – de exemplu, laptopuri - fiind tinute la soare intr-o husa realizata din materialul textil solar.

vineri, 22 august 2008

joi, 21 august 2008

Cine este Emily?

Emily este primul personaj generat si modelat 3D care te lasa cu respiratia taiata pentru gradul de fidelitate cu care este redata iluzia realitatii. Aici gasiti detalii despre acest prim proiect, iar in filmuletul de mai jos veti descoperi prima fiinta umana generata integral pe computer.




miercuri, 20 august 2008

123fourFive Remix Challenge



Matei Apostolescu si 115 ii provoaca pe cei mai indrazneti dintre artistii digitali romani si straini la concursul remix ale lucrarii “123fourFive”. Data limita pentru inscrierea remixurilor – maxim 2 pentru fiecare concurent – este 29 septembrie. Premiile sunt pe masura curajului si talentului de care dau dovada artistii. Cele mai multe detalii le puteti afla chiar de pe pagina concursului.

marți, 19 august 2008

Viata noastra … pe alte planete


Sursa imaginii: http://www.nasa.gov/centers/jpl/images/content/155035main_solar_system_montage-browse.jpg

Ne-am gandit sa va oferim momente de relaxare in aceasta perioada de dupa sau din timpul vacantei. Acum puteti sa aflati varsta biologica si greutatea pe care o puteti “ipotetic” avea pe alte planet. Sau poate pur si simplu doriti sa creati propriul sistem solar unic. : )

luni, 18 august 2008

Control 3D


Sursa imaginii: http://www.3dconnexion.com/images/product_overview_bg.jpg

Logitech a reusit sa revolutioneze tehnologia contemporana cu o serie de produse - 3D Connexion - care vor fi cu siguranta instrumente utile pentru artistii digitali si nu numai.


sâmbătă, 16 august 2008

Fizica aplicata

Neodymium - folosit intr-o aplicatie inedita.



vineri, 15 august 2008

Inteligenta umana pledeaza pentru Inteligenta Artificiala



The Singularity Institute for Artificial Intelligence, reuneste o larga comunitate de oameni de stiinta care cerceteaza modalitatile de imbunatatire si performanta ale Inteligentei Artificiale. SIAI incearca sa minimizeze efectele negative ce pot aparea in cazul unor aplicatii AI introduse in numeroase domenii, dar si sa analizeze avantajele Inteligentei Artificiale in viata cotidiana a oamenilor. Recomandam lecturile disponibile pe site-ul oficial SIAI.

marți, 12 august 2008

Arta din 1 si 0 – partea 2

Anii 1960-1970 sunt marcati de o serie de experimente aflate la limita dintre tehnica, inginerie si arta, dar si de aparitia primelor organizatii si expozitii dedicate domeniului in devenire al artei pe computer.
Din punct de vedere tehnic, computerele evolueaza catre principiul functionarii pe baza de tranzistori (spre deosebire de computerele dezvoltate pe parcursul anilor 1950 care functionau pe tuburi vacuum – cel mai mare dintre acestea, AN/FSQ-7, a fost conceput de catre IBM pentru proiectul american SAGE). Primul computer pe baza de tranzistori este dezvoltat de catre Universitatea din Manchester inca din 1955, fiind urmat in acelasi an de TRADIC, construit la Bell Laboratoires; in 1957 IBM anunta renuntarea la tuburile vacuum in favoarea tranzistorilor.
In curand computerele incep sa fie dotate cu dispozitive interactive: mouse-ul este inventat in 1962 de catre Douglas Englebart, iar primele masini de desenat apar in jurul anului 1965, meritul revenindu-i lui Desmond Paul Henry, care se inspira din mecanismele computerelor analoage destinate stabilirii tintei in bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial. In 1961 unul din studentii de la MIT, Ivan Sutherland inventeaza programul de grafica Sketchpad, primul care utilizeaza o interfata grafica completa pentru utilizator si ale carui principii vor fi duse mai departe de programele de grafica pe care le stim astazi.


Primul mouse


Desmond Paul Henry
Sursa imaginii: www.desmondhenry.com


Masina de desenat a lui Desmond Paul Henry
Sursa imaginii: www.desmondhenry.com

Prima imagine digitala a corpului uman realizata cu ajutorul computerului fusese creata inca din 1960 de catre William A. Fetter, art director la Boeing, acelasi care introduce si termenul ”computer graphics”. Peste 3 ani Edward Zajac de la Bell Laboratoires creeaza prima animatie generata pe computer. Interesul pionierilor artei pe computer se indreapta spre captarea diverselor forme geometrice (singurele de altfel realizabile cu tehnologia existenta la acel moment). Astfel iau nastere lucrarile lui Michael Noll, si el inginer la Bell, cele ale matematicianului Frieder Nake, sau cele ale lui Manfred Mohr, bazate in cea mai mare parte pe principiul cubului sau al hipercubului.


William Fetter


Michael Noll - "Gaussian Quadratic", 1962


Frieder Nake - "Polygon Drawings", 1965


Manfred Mohr - "Random Walk", 1969
Sursa imaginii: www.emohr.com/ww4_out.html



Filmul “Hypercube Computer Animation” a fost realizat de Michael Noll in anul 1965.

Merita mentionati Charles Csuri, Georg Nees (elev al lui Max Bense, primul teoretician interesat de dezvoltarea unei estetici informationale; vezi si Abraham Moles) si Vera Molnar, probabil prima femeie care s-au aventurat in acest domeniu. Mai jos, cateva exemple de forme simple, geometrice, reductioniste, cu greu incadrabile in reprezentarea comuna a ”operelor de arta”.


Charles Csuri - "The First Hummingbird", 1966


Vera Molnar - "No Title", 1968

In loc de incheiere, pozitia lui Mohr poate fi relevanta pentru viziunea ambitioasa a primilor artisti digitali: „Lumea va fi schimbata din interior, nu din exterior, iar deciziile estetice se vor baza din ce in mai mult pe cunoastere mai degraba decat pe relevanta. Schimbarea de la o metafizică incontrolabila la un constructivism sistematic si logic s-ar putea foarte bine sa fie un semn al viitorului.” (Mohr, Manfred în Leavitt, Ruth, Artist and Computer, Harmony Press, 1976, pg. 96, apud. King, Mike, “Computers and Modern Art: Digital Art Museum”, http://www.dam.org/essays/king02.htm).
In post-ul urmator despre primele expozitii de arta pe computer!

vineri, 8 august 2008

joi, 7 august 2008

Alex Trochut

Pentru Alex Trochut, type design-ul se confunda inevitabil cu ilustratia. Rezultatul este un stil de design grafic foarte eye candy, dar care nu aluneca nici in cel mai obscur detaliu inspre superficialitate sau kitsch. Merita vazut intreg portofoliul sau.


Sursa imaginii: www.cpluv.com


Sursa imaginii: www.goodold.se


Sursa imaginii: www.stylepress.net


Sursa imaginii: www.alextrochut.com

luni, 4 august 2008

Ultimate designs

De la Optimus Tactus, proiectul celor de la Art Lebedev (ce duce mai departe conceptul customizabil al lui Optimus Maximus) - si pana la tastatura conceputa de Kong Fanwen, viitorul PC-ului nu pare sa includa traditionalele taste. Apple nu a lansat inca nimic similar, dar exista o propunere excelenta din partea ilustratorului Adam Benton.


Sursa imaginii: www.artlebedev.com



Sursa imaginii: www.artlebedev.com


Sursa imaginii: www.yankodesign.com


Sursa imaginii: www.kromekat.com


Sursa imaginii: www.kromekat.com

Premierea Pixel Upgrade Challenge



Camelia Dobrin, Premiul I obtinut cu lucrarea "Tour"



Cele trei lucrari castigatoare: "Tour" - Camelia Dobrin (mijloc), "VMother" - Veronica Solomon (dreapta),
"Me and the Dragon" - Nicolae Negura (stanga)

vineri, 1 august 2008

Akinori Kojima despre Aya Kato si 115

Persoana din spatele artistului si director al Pict-Japan, o agentie ce impresariaza peste 400 de artisti – mai jos, intr-un interviu de Sergiu Vasilov:


Cum crezi ca a fost perceputa arta Ayei de catre romani?
Cred ca arta Ayei a fost intampinata si primita cu bucurie sincera. Ca si cum romanii ar fi reusit sa preia energia din operele Ayei Kato si sa o transforme in propria lor energie. Lucrarile Ayei exista prin universul ei interior; consider ca realizarea operelor in mari dimensiuni in cadrul expozitiei urbane le apropie de imaginea lor initiala. In acest sens, cred ca acest proiect este optim pentru ca universul ei sa poata fi simtit de catre privitori. Este deocamdata pentru prima oara cand i s-a organizat o expozitie atat de mare.

Cum gasesti acest gen de organizare al unei expozitii individuale?
Am organizat o expozitie individuala corelata cu o expozitie in aer liber in Spania, insa este pentru prima oara cand o expozitie capata o asemenea scara si tot prima oara cand este legata si de mass-media. De altfel, sunt sigur ca este prima oara in lume cand o galerie de arta realizeaza un asemenea proiect gigantic. Incercarea celor de la Galeria 115 mi se pare revolutionara. Cred ca se poate spune ca ei au deschis o usa nu numai artei digitale japoneze, ci celei din intreaga lume.

Cum vezi evolutia artei digitale in urmatorii ani? In Romania (Europa) si Japonia (Asia).
Digitizarea nu e decat o unealta. Aceeasi cu penelul pictorului. Doar ca in fiecare epoca exista unelte potrivite epocii respective. Valoarea artei digitale este tot mai ridicata datorita progreselor tehnologiei de imprimare. Este posibil ca arta digitala sa ajunga mai rapid sa fie acceptata in Japonia, care nu e legata atat de mult de traditiile artei occidentale. Generatia celor care cumpara arta in prezent este cea a celor convinsi ca pictura se face cu penel si paleta. Cu toate acestea, copiii de astazi folosesc deja mouse-ul calculatorului in acelasi timp cu creioanele colorate, si de aceea evolutia artei digitale se va infatisa o data cu maturizarea copiilor de astazi. Cat despre arta digitala romaneasca, cred ca e deja la un nivel la care se poate bucura de apreciere in toata lumea.