luni, 29 septembrie 2008

Sculptura din tesuturi vii

Multa vreme oamenii nu au putut accepta faptul ca stiinta si arta ar putea avea ceva in comun. Datoram stiintei existenta artei digitale si, mai nou, existenta sculpturilor realizate cu ajutorul bio-ingineriei de tesuturi.
Bio-ingineria tesuturilor are ca scop inlocuirea organelor umane afectate, totusi mai nou, ea este utilizata in scopuri artistice de catre Tissue Culture & Art – TC&A - un grup de cercetatori care au descoperit ca forma de exprimare artistica realizarile de laborator. Rezultatele artei bazate exclusiv pe descoperirile bio-ingineriei sunt denumite in limba engleza “semi-living objects” (obiecte pe jumatate vii) sau “growing tissue sculpture” (sculptura tesuturilor in dezvoltare) si sunt vazute ca o noua forma de arta contemporana. Au fost expuse astfel de opera de arta in muzee din Australia, Europa si America de Nord.
Arta este realizata prin sustinerea si generarea unor culturi celulare pe schele(te) artificiale. Cercetatorii cauta prin opera lor sa cultive si sa sustina aceste tesuturi vii aflate in dezvoltare pentru o perioada de timp cat mai indelungata si intr-o larga si complexa varietate de forme geometrice si dimensiuni. Tesuturile utilizate au provenienta animala si au forme manipulate de “artistul-cercetator”. Iata cateva dintre proiectele TC&A: “Semi – Living Worry Dolls”, “The Pig wings Project”, “Disembodied Cuisine”, “Extra Ear – ¼ Scale” ,“Victimless Leather” si “Design and Elastic Mind”.

Niciun comentariu: